Blog

Laat je inspireren

 • 2020/09/09
Leary; interactiemodel; communicatie; samenwerken; persoonlijk leiderschap

Interacties in kaart via model van Leary

De afgelopen maanden verdiepte ik me in het interactiemodel van Leary. Ik legde via de Leary Academy de nodige theoretische en praktijkexamens af. Dit leidde tot mijn certifiëring op 4 september om met het volledige en officiële testmateriaal van Leary te kunnen werken.

 • 2020/08/25
post Corona; leren; persoonlijke ontwikkeling; ZNA

Samen sterk bij ZNA : ventileren, verbinden en leren uit Covid

Sinds eind mei ben ik bij ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) aan de slag in het 'Samen Sterk' project. Doel : peilen naar en versterken van individuele draagkracht van de medewerkers, boosten van het teamgevoel en de organisatie laten groeien door deze crisis-periode.

 • 2020/06/16
post Corona; arbeidspsychologie; thuiswerken; kantooromgeving

Wordt thuiswerken een blijver ?

We schakelden tijdens de Corona-periode massaal over op thuiswerken. Wordt dit een blijver ? En welke functie krijgt het kantoor dan nog ? Verschillende recente onderzoeken en steekproeven geven tendenzen aan. Boeiend artikel uit NRC

 • 2020/05/14
post Corona; leren; psychologie;

Mijn bijdrage aan artikel vrtnws

VRTNWS pikte mijn pleidooi voor 'post-Corona' leren op. Samen met prof. Elke Van Hoof en prof. Filip Raes, gaf ik inzichten over waarmee rekening te houden bij een terugkeer naar het werk post-Corona.

 • 2020/05/04
post Corona; leren; leadership; appreciative Inquiry

Gratis Teambuilding dankzij Covid19

De afgelopen weken vormen een periode waar geen enkele teambuilding tegenop kan. Er speelt zich immers zoveel af binnen en tussen mensen, in de ‘boven’- en de ‘onderstroom’. Bij de heropstart post-Corona liggen er dan ook twee belangrijke opdrachten voor elke leidinggevende : Luisteren en Leren.

 • 2020/04/16
post Corona; leren; persoonlijke ontwikkeling

Verdieping, verbinding en innovatie : integreer het in je post-Corona strategie

Langzaamaan worden ‘post Corona draaiboeken’ opgemaakt of uitgerold. Draaiboeken waar, uiteraard, het terug oppakken van de business centraal staat. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het daar echter niet bij blijft. Als organisatie heb je immers goud in je handen. Deze crisis biedt ons een unieke gelegenheid om te leren : over onszelf, onze rol, ons team waarin we werken, de manier waarop onze organisatie werkt, … Dit is een leeropportuniteit waar geen enkele softskill training tegenop kan. Sommigen beseffen het nu al : dit is het moment om als organisatie aandacht te geven aan je mensen en te innoveren.

 • 2020/03/25
thuiswerk; arbeidspsychologie

Tips voor Thuiswerk door Ervaringsdeskundigen

Hoe pak je thuiswerk goed aan ? Experts geven bergen goede raad. Maar de afgelopen jaren bouwden heel wat mensen al een hoop ervaring op met thuiswerk. In een leuk artikel van NRC komen zij aan het woord met hun tips, afgewisseld met de visie van experts op dit thema. Boeiend !

 • 2020/03/20
verbinding

Sturen en Steunen in crisistijden

In deze moeilijke tijd word je als leidinggevende nog extra ‘gechallenged’. Enerzijds wordt je uit je eigen routines getrokken, vallen je eigen zekerheden weg en moet je zelf je weg zoeken in online tools, evenwicht bewaken tussen werk/opvang thuis, herplannen, etc. Anderzijds wordt er door jouw medewerkers sterk naar jou gekeken. Jij zet voor hen de lijnen uit, bent hun aanspreekpunt en richtingwijzer. Zorgen voor een goed evenwicht tussen 'sturen' enerzijds en 'ondersteunen' anderzijds is op dit moment nog belangrijker dan anders.

 • 2020/03/18
verbinding

Tools om verbonden te blijven

In deze crisis-tijd is het noodzakelijk om met elkaar verbonden te blijven : om te werken, om gedachten of emoties te delen ... om contact te houden. Ik bundelde een aantal tools die voor mij hulpzaam zijn, de meeste zijn bovendien gratis tools. Ik hoop dat het je inspiratie biedt. Ben benieuwd naar welke (bijkomende) tools voor jou blijken te werken.

 • 2020/03/13
persoonlijk leiderschap; veerkracht

Veel veerkracht gewenst !

We beleven momenteel bijzondere tijden die bij veel mensen hard binnenkomen : inkomsten die wegvallen, sociale contacten die tot een minimum beperkt worden, ... Ik wens gans mijn netwerk de nodige portie veerkracht om hiermee om te gaan

 • 2020/03/05
leren; opleiding; persoonlijk leiderschap

Levenslang leren niet voor iedereen

Een recent onderzoek van Randstad toont aan dat levenslang leren niet voor iedereen weggelegd is. Er blijkt een sterke link te zijn tussen 'aan het werk zijn en leren'. Bijkomend : wie al hoger opgeleid is, leert ook meer bij. Dit onderzoek toont aan dat er echt nog werk aan de winkel. Het is onze taak om iedereen op en naast de werkvloer aan te spreken op het belang van zich te blijven ontwikkelen. Tegelijk blijft het onderzoek wel beperkt tot het onderzoeken van 'het aantal gevolgde opleidingen'. Leren is uiteraard veel meer dan het volgen van opleidingen. Het gaat over on the job leren, leren vanuit contact met anderen, leren vanuit je vrijetijd, nieuwsgierigheid, ... Het zou sterk zijn mochten we die 'grow mindset' ook kunnen meten om te zien hoe ver we hierin staan. Het lijkt mij noodzakelijk om mensen aan te zetten om te werken aan hun persoonlijk leiderschap : zelf aan het stuur zitten van je (professionele) leven door op alle fronten leerkansen aan te grijpen en te verzilveren.

 • 2020/02/05
welzijn; leiderschap; stress; motivatie; betrokkenheid

Leiding geven aan welzijn

'leiding geven aan welzijn', onder die titel begeleid ik al enige tijd leidinggevenden in leertrajecten waar betrokkenheid, leidinggeven en welzijn centraal staan. Altijd fijn om vanuit feedback van deelnemers zelf te leren wat er nu na zo'n training komt bovendrijven. Ik deel de feedback graag met u.

 • 2019/12/01
persoonlijk leiderschap; welzijn

Werkstress blijft stijgen

Alarmerende cijfers in het meest recente onderzoek van de SERV (30 nov 2019) rond werkbaar werk. Meer mensen dan ooit tevoren rapporteren werkgerelateerde stressklachten, minder mensen zijn gemotiveerd en meer mensen hinken aan tegen een burnout. Een negatieve evolutie die mij persoonlijk extra drijft om met mensen en organisaties aan de slag te gaan om echt het verschil te maken in werkbeleving.

 • 2019/10/25
persoonlijk leiderschap; welzijn

Resultaten eerste stilte-onderzoek in Vlaanderen

Meer dan boeiend ... Vandaag werden de resultaten bekendgemaakt van het eerste 'stilte-onderzoek' in Vlaanderen. De Vlaming heeft nood aan stilte en beleeft rust op verschillende manieren. Maar dat loopt niet vanzelf ... We moeten hier bewust tijd en ruimte voor maken, discipline voor opbrengen en hierover in gesprek gaan met onze omgeving.

 • 2019/10/24
persoonlijk leiderschap; welzijn

Elke dag even je successen opschrijven

Het is een tip die ik al enkele jaren meegeef aan heel wat coachees en trainees : overloop elke avond even wat die dag goed liep. Het mag iets banaals of kleins zijn, maar benoem het. Nog sterker is het om het op te schrijven, zodat je er echt tijd voor neemt en er later op kan terug komen. Daarnet stootte ik toevallig op een iets ouder (december 2017) artikel uit NRC, dat net dit proces beschreef. De moeite om eens door te nemen !

 • 2019/09/24
persoonlijk leiderschap

Echt persoonlijk leiderschap

In De Tijd van 21 september interviewt Sofie Van Lommel VUB rector Caroline Pauwels. Ik ben onder de indruk : wat een voorbeeld van persoonlijk leiderschap, positivisme en energie. Ik lees authenticiteit, gedrevenheid en zin voor realisme. Een vrouw die weet waar ze voor wil staan en daarnaar leeft. Chapeau. Het lezen meer dan waard.

 • 2019/09/24
welzijn

Voel je goed op je werk

In een artikel van Vacature, 21 sept 2019 geef ik kort enkele suggesties rond 'je goed voelen op je werk'. De redactrice belde me op om telefonisch te reageren op de tips die reeds geschreven waren. De eerste is voor mij ineens ook de belangrijkste : houd vinger aan de pols of je job nog steeds bij je past. Jarenlang een job doen die botst met wie je zelf bent en waar je voor staat, wreekt zich vroeg of laat.

 • 2019/09/11
leadership; burnout

Onderzoek toont link tussen stijl van leidinggeven en burnout

Frederik Anseel en collega's brachten recent resultaten naar buiten van één van hun laatste onderzoeken. Ze onderzoeken de mogelijke link tussen de stijl van leidinggeven en het ontstaan van burnout bij medewerkers. Wat blijkt ? Leiders die competitief zijn en tot het uiterste gaan, verhogen de kans op burn-out bij de medewerkers. “De prestatiedrang van de leidinggevende overschaduwt zelfs die van de medewerker.”

 • 2019/09/10
leren;ontwikkelen; trainen

Trainingen ontwerpen

'leren en opleiden' blijft na meer dan 20 jaar een rode draad in alles wat ik doe als arbeidspsycholoog. En regelmatig krijgt dit de vorm van echte leer- of trainingsgroepen. Op 6 september begeleidde ik collega's binnen Better Minds At Work rond het ontwikkelen van impactvolle leertrajecten. Ook interesse om jouw interne trainers meer impact te doen krijgen ? Neem contact met me op tom@tomdijckmans.be.

 • 2019/09/08
vertrouwen; leiderschap; welzijn

Vertrouwen als key-factor

Betrokkenheid, engagement, welzijn, productiviteit, .. ze hebben één ding gemeenschappelijk. Ze gedijen maar in een klimaat en omgeving waarin vertrouwen is. 'Trust' is een essentiële voorwaarde om echt samen te kunnen werken. De afgelopen maanden mocht ik heel wat teams en leidinggevenden rond dit thema begeleiden. Covey, Lencioni en Paul Zak zijn daarbij inspiratiebronnen.

 • 2019/08/21
welzijn; persoonlijk leiderschap; leadership

Welkom in de stretchzone !

Comfort, stretch, paniek : het zijn drie zones waarin we ons professioneel en privé in bewegen. Een optimaal samenspel tussen comfort- en stretchzone leidt tot duurzaam leren en leven. Dit vereist in eerste instantie een goed persoonlijk inzicht in waar voor jou de grenzen liggen tussen de drie zones. Vervolgens is het nodig hierrond te communiceren met anderen in je omgeving én er bewust acties aan te koppelen en je gedrag rond aan te passen. En ken jij als leidinggevende de zones van jouw medewerkers ?

 • 2019/07/23
AI, arbeidsinnovatie

Mens en Machine in harmonie

Maatwerkbedrijf BEWEL zet extra technologie in zodat hun medewerkers ook meer ingewikkelde taken kunnen uitvoeren. Een mooi voorbeeld van hoe technologie ook extra jobs kan creëren en de afstand tot de arbeidsmarkt kan verkleinen én een bewust HR beleid hierrond.

 • 2019/07/23
team; betrokkenheid; welzijn

Teamspel 'mijn teamkapitaal'

Ik ontwikkelde in de schoot van Better MInds At Work het teamspel 'mijn teamkapitaal'. Een ideale teambuildingactiviteit die ondertussen door heel wat organisaties gesmaakt werd.

 • 2019/06/20
Psychologie

Inzetten op psychologische veiligheid

Vooral het thema 'psychologische veiligheid' is een boeiend en hot item; één van de voorwaarden om wendbaar te zijn als persoon en te kunnen innoveren, als bedrijf en team. Boeiend artikel.

 • 2019/06/18
zelfdeterminatietheorie, autonomie, AILeiderschap, leiderschap

Van 'moeten' naar 'willen' op de werkvloer

Nog maar eens een pleidooi om van 'moeten' naar 'willen' te gaan op de werkvloer. Bij Better Minds at Work bieden we leiderschapstrajecten aan om hiermee aan de slag te gaan.

 • 2019/06/13
welzijn

Pikken robots straks al onze banen in?

Moeten we bang zijn voor artificiële intelligentie? Pikken robots straks al onze banen in? De vrees leeft bij velen maar is ongegrond, zegt neuropsychologe en bedrijfscoach Elke Geraerts in haar boek Authentieke intelligentie. ‘Op voorwaarde dat we volop beginnen in te zetten op wat ons onderscheidt van de computer: onze hersenen.’

 • 2019/06/10
duurzame inzetbaarheid

Medewerkers meer open voor verandering dan gedacht

Interessant artikel op Harvard Business Review: Onderzoek bij 11.000 medewerkers en 6.500 managers wijst uit dat juist medewerkers veel minder angstig waren over de toekomst dan hun managers dachten. Ze zagen ook meer kansen en voordelen en waren meer open voor verandering en het aanleren van nieuwe vaardigheden dan wat hun managers inschatten.

Zij gingen je voor

  "Duidelijk een expert ter zake, combineert praktijkervaring met theorie maar altijd in balans, goed gebracht, niet per se alles over het onderwerp willen brengen op 1 dag, focus op concrete handvaten"

  Indaver

  "De sessie wordt op een interactieve manier gegeven, met een goede afwisseling tussen theorie en praktijk"

  Vlaamse Milieu Maatschappij

  "Training was boeiend, nieuw, anders en Tom bracht dit ook op een aangename manier. Niet met voorgekauwde slides (waren er wel, maar eerder ter ondersteuning)"

  Kuraray / Eval Europe

  "Niet gebracht met één bepaalde pet op (psycholoog, leidinggevende, ondernemer, ..) maar met al deze petten tegelijk waardoor een zeer objectieve benadering"

  Indaver

  "De gedrevenheid, interactie en de leuke oefeningen maakten er een interessante vorming van"

  Belfius

  "Levendige workshop, goede tips en leerzame oefeningen"

  Vlaamse Milieu Maatschappij

  "Tom is een aangename spreker die de zaken op een duidelijke manier kan aanbrengen en met concrete voorbeelden kan illustreren. Hij werkt praktisch met veel oefeningen, om nadien een minimum aan theorie mee te geven. Deze aanpak maakt het vlot en zorgt voor variatie en interactie binnen de groep."

  Belfius

  "Wat ik ten zeerste apprecieer, is zijn no-nonsense aanpak. Op een zeer praktijkgerichte manier is Tom niet louter een klankbord voor mij, maar ook een mentor die een aantal concrete tips & tricks geeft. Hij kan als geen ander door middel van onderlinge gesprekken tot de kern van de zaak doordringen, waardoor er kan gefocust worden op hetgeen wat écht van belang is voor mij en mijn ontwikkeling.

  Tom verkoopt geen gebakken lucht, maar geeft échte toegevoegde waarde om je als mens en manager verder te ontwikkelen. Ik beveel hem dan ook hartelijk aan, aan iedereen die zich verder wil ontplooien. "

  Dimitri Nauwelaerts, AED Group

  "Met de Sportpaleisgroep werken we reeds enkele jaren met Tom samen. Tom zette samen met ons een ontwikkelingstraject op voor de leidinggevenden en liet al onze medewerkers kennismaken met MBTI. Ook bij de invoering van evaluatiegesprekken was Tom een welkome partner. We appreciëren zijn no-nonsense stijl, gefundeerde en doelgerichte aanpak.
  "

  Steven Peremans, Sportpaleisgroep

  "Tom is een psycholoog die motiveert, inspireert en overtuigt. Hij is bovendien als geen ander in staat om theorie te vertalen naar praktijk en concrete handvatten. Ik ben ontzettend blij om Tom in ons team bij Better Minds at Work te hebben en onze klanten zijn laaiend enthousiast over de trainingen die Tom geeft. Zijn “likeability” factor is heel hoog en hij gedijt prima in eender welk klimaat. Kortom, ik vind het inspirerend en heel prettig om met Tom samen te werken!"

  Elke Geraerts, keynote speaker

  "Showing drive, enthusiasm en positiviness in an inspiring way"

  Kuraray