• 2020/05/04
  • post Corona; leren; leadership; appreciative Inquiry

Gratis Teambuilding dankzij Covid19

De afgelopen weken vormen een periode waar geen enkele teambuilding tegenop kan. Er speelt zich immers zoveel af binnen en tussen mensen, in de ‘boven’- en de ‘onderstroom’. Bij de heropstart post-Corona liggen er dan ook twee belangrijke opdrachten voor elke leidinggevende : Luisteren en Leren.

Langzaamaan wordt een exit uit Corona zichtbaar. Organisaties starten voorzichtig op, scholen zoeken naar de juiste aanpak, … Logisch dat de focus sterk ligt op het gezondheidsaspect. Tegelijk moeten we beseffen dat er ook op menselijk vlak van een heropstart sprake is. En hier ligt een opdracht en opportuniteit voor leidinggevenden : Luister en Leer

Luister
Bijna iedereen van je medewerkers maakt een tijd mee die duidelijk anders is dan ‘normaal’. Je kan onmogelijk verwachten dat je mensen allemaal nu terug ‘gewoon’ aan het werk gaan. Als leidinggevende zal je je mensen moeten verwelkomen en opvangen. Wees alert voor signalen en ga met ieder van hen in gesprek. Zo kom je te weten hoe het met hun energieniveau gesteld is en wat ze nodig hebben om gezond en wel aan het werk te gaan.

Leer
Deze periode biedt enorme leeropportuniteiten. We ontwikkelden gedragingen, uitten emoties, … Hieraan voorbijgaan zou een gemiste leerkans zijn. Enerzijds kan je stilstaan bij jezelf : wat gaf en wat kostte energie ? wat ontdekte je over jezelf ? wat heb je jezelf zien doen op bepaalde momenten ? Zelfreflectie kan leiden tot een sterkere zelfkennis en leiden tot bewuster handelen in de toekomst.
Maar ook als team hebben je medewerkers nieuwe patronen ontwikkeld en speelde er zich groepsdynamisch heel wat af. Benut deze leerkans door hierover het gesprek aan te gaan, good practices te detecteren om deze vervolgens te gaan integreren in je dagelijkse toekomstige werking. De afgelopen weken zijn immers een periode waar geen enkele teambuilding tegenop kan !